Yer elması, Armudun bir kuzeni gibi görünen, farklı bir bitkidir. Özellikle Orta ve Kuzey Avrupa’da yetişir. Yer elması sebzesi, küçük bir patateste olduğu gibi gözükse de, ekşimtırak bir tadı vardır ve yenilebilir bir çiğ sebzedir. Son zamanlarda nedeniyle besleyici değeri ve lezzeti, daha da popüler hale gelmiştir. Genellikle salatalarda kullanılmasıyla bilinir ama yer elması, çok yönlü bir sebzedir ve birçok yemeğin bir bileşenidir.
Yer Elması Besin Değeri
Yer elması, içerdiği yüksek lif sayesinde sindirim sistemi sağlığına katkıda bulunur ve bağırsaklar için önemli bir prebiyotik kaynağıdır. Bu sayede bağırsak florasını koruyarak ve geliştirerek sindirim sistemi hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Bunun yanı sıra, yer elması C vitamini açısından da oldukça zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemi sağlığı için önemlidir ve vücudun demir emilimini artırır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir ve vücutta oksijen taşıyan proteinlerin yapımına yardımcı olur. Yer elması ayrıca potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından da zengindir.
Bir bardak yer elması (100 gram) yaklaşık 1 gram protein, 2 gram lif, 11 gram karbonhidrat, 10 mg C vitamini, 3 mg demir, 429 mg potasyum ve 11 mg magnezyum içerir.
Yer Elması Yemekleri
Yer elması, oldukça yönlü bir sebzedir ve farklı yemeklerde kullanılabilecek birçok seçeneği vardır. Özellikle salata sevenler için, çiğ olarak rendelenip kullanılabilir. Bunun yanı sıra, yer elması çorbası da oldukça popüler bir yemektir. Izgara sebzeler arasında yer elması da yerini alır ve ızgarada lezzetli bir şekilde pişirilebilir. Atıştırmalık olarak da tüketilebilecek en kolay sebzelerden biri olması nedeniyle, yer elması çipsi ya da kızartması yapabilirsiniz. Özellikle düşük kaloriyle atıştırmalık ihtiyacınızı karşılamak istiyorsanız, yer elması bu konuda size yardımcı olabilir.